Sedan mars 2008 driver Regionmuseet Kristianstad ett spännande tobaksprojekt i syfte att dokumentera och ta till vara på kunskaperna kring skånsk tobaksodling. CarlsCorona Cigars kom in i projektet i ett tidigt stadie som konsult och deltog i flera möten med museefolk och äldre personer, som i sin ungdom arbetat på tobaksfälten och Tobaksmonopolets fabriker.

Målet var att ta fram en kopia av den sista cigarren som tillverkades 1949 av Åhustobak. En cigarr har legat i ett år i vår humidor för att sakta men säkert återfuktas och bli rökbar igen. Ett antal odlare runt Åhus skulle odla tobak. CarlsCorona Cigars levererade fröerna. Efter skörd tog vi hand om bladen och torkade och fermenterade dom på vårt sätt.

Därefter träffade vi tillsammns med Museet, CarlsCorona Cigars masterblender Juan Flores för att röka denna gamla cigarr samtidigt som Juan skulle försöka kopiera den. Den gamla cigarren hade tappat lite av sin styrka men var fortfarande mycket god. Juan rullade flera cigarrer innan både han och vi var nöjda med slutresultatet. Juan ska nu rulla ett antal cigarrer åt Museet det är då 60 år sedan detta senast rullades en Åhus Havanna! Läs mer om Museets projet på deras hemsida.

Juan smakar på den gamla Havannan - nästan 60 år gamal.

Jimmy Juhlin från Regionmuseet i Kristianstad testar för första gången i sitt liv ett rökverk.

Åhus Havanna 1949.

Juan börjar blanda och rulla!

Museet hade även tagit fram en nytillverkad mold (cigarrform).
Den gamla originalformen var tyvärr helt oanvändbar.

Juan rullade flera cigarrer innan både han och vi var nöjda med slutresultatet.

Nytillverkade Åhus Havanna!

Tillbaka


Hem - Produkter - Köp - Tillverkning - Kontakt - Pressklipp - Recensioner - Cigarrklubb - Cigarrhistoria