Logga
CIGARRPRAT

Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N

FAQ | Sök: Sök även i namnfältet

Ämne: Air Condition
Skrivet av: Pehr
Tid: 2004-06-03 09:20:11

Allting måste ju inte hålla 70% bara för man har det i humidoren... Vad gör det om du får ett torrare rumsklimat? Byggnaden lär ju inte må sämre. 
Oavsett hur man kyler luften får man en avfuktning. Titta i ett Mollier-diagram.
Portabelt aggregat med en slang för kondensorluft (överskottsvärmen): Då ska man tänka på att all luft man leder ut ersätts av ny varm luft. Exempel: På sommaren har du 30° C utomhus, 23° C inomhus och 100 l/s kondensorluft. Den varma luften du får in i huset motsvarar då en effekt på 840 W. En portabel AC ligger omkring 2 kW i kyleffekt. D v s den totala kyleffekten ligger då bara på 1160 W. Jag har sett att det finns portabla aggregat med dubbla slangar, då får man inte den förlusten (840 W), men det är fortfarande bökigt med slangar, dessutom väsnas de portabla en hel del. Jag har själv en sådan i sovrummet för nödsituationer, d v s då det är svårare att sova p g a värmen än ljudet från aggregatet . Inte särskilt ofta trots att jag inte tycker om värme…
Ska du tvunget ha ett portabelt aggregat, välj då ett med dubbla slangar eller ännu bättre med egen utomhusdel.

Jag skulle rekommendera ett fast installerat aggregat med separat utomhusdel, sk Split. De finns dessutom varianter i reversibelt utförande så man kan använda dem som värmepump. Som komplement. Nyttan av det beror naturligtvis på din nuvarande uppvärmningsform. Enda haken är förstås att det kostar mer pengar. Omkring 25’ installerat och klart.


Hela tråden

ÄmneTidSkrivet av
N Air Condition08:04 den 3 juni 2004Gordon Eriksson
      N Air Condition08:08 den 3 juni 2004Drogen
           N Air Condition08:51 den 3 juni 2004COJ
                N Air Condition09:20 den 3 juni 2004Pehr