Logga
CIGARRPRAT

Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N

FAQ | Sök: Sök även i namnfältet

Ämne: Halvt OT och nördvarning: Tips om hur få silikon att fästa mot polyeten
Skrivet av: Pyro
Tid: 2007-08-31 11:48:57

En del av oss har plastidorer med lite dåligt tätslutande lock och ofta blir lösningen att man försöker fästa en gummilist i locket som tätning. Är listen för stor och/eller locket lite skevt så brukar det sluta med den osnygga lösningen att man ställer något tungt på locket alternativt håller det på plats med klämmor.

Själv har jag försökt gjuta tätande lister av silikon men då de knappt fäster alls på polyeten, vilket är det vanligaste materialet i större plastbehållare, så lossnar de till slut om locket öppnas då och då.

Men, jag fick nyligen lära mig att om plastytan förbehandlas på ett speciellt sätt så kan silikonlim fästa riktigt bra! Knepet är att först avfetta ytan, lämpligen med Industrisprit, T-sprit eller Isopropanol, låta lösningsmedlet avdunsta och sedan flamma ytan med en blå låga. (Avfettningen görs med fördel med grovt papper då detta ruggar upp ytan en smula vilket ökar vidhäftningen. Ytan kan även ruggas upp innan avfettningen med en Scoth-Brite svamp t.ex.)

Flamningen går enklast till så att man tar sin torchtändare och sveper den över området där lim ska appliceras. Man ska hålla så nära att lågan verkligen möter ytan men man får inte flamma så länge att ytan bränns, då får behandlingen motsatt effekt. En tumregel säger att flamman inte får beröra samma yta mer än 1-2 sekunder. (Anledningen till att flamningen ökar vidhäftningen är att ytan förändras på ett sätt som ändrar dess ytspännig så att limmet kan tränga ner i porerna och få bätte kontakt.)

En torchtändare har väl smal låga om större ytor ska behandlas och då är det bättre att skaffa en gasolbrännare med lämpligt munstycke. Kom bara ihåg att ytan inte får brännas och inte flammas med en gul och sotande låga.

Vitsen med detta är att man kan flamma locket till plastidoren, applicera silikonlim och sedan sätta på locket på behållaren innan limmet har härdat. Efter härdning kommer silikonet att vara format efter ytornas skavanker och ge en mycket bra tätning, förutsatt att locket sätts tillbaka på samma sätt varje gång. Vill man vara riktigt säker på att limmet inte fastnar mot lådans kant kan man bestryka den helt lätt med lite olja eller fett av något slag.


Hela tråden

ÄmneTidSkrivet av
N Halvt OT och nördvarning: Tips om hur få silikon att fästa mot polyeten11:48 den 31 augusti 2007Pyro
      N Tillägg12:26 den 31 augusti 2007Pyro
           N Tillägg13:10 den 31 augusti 2007Tomas_nrk
      N Halvt OT och nördvarning: Tips om hur få silikon att fästa mot polyeten13:22 den 31 augusti 2007LGO
           N Halvt OT och nördvarning: Tips om hur få silikon att fästa mot polyeten10:56 den 5 september 2007Magnus (Gävle)
                N Halvt OT och nördvarning: Tips om hur få silikon att fästa mot polyeten14:10 den 5 september 2007Lasse i VF
                     N Svar till Lasse i VF15:50 den 5 september 2007Magnus (Gävle)