Logga
CIGARRPRAT

Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N

FAQ | Sök: Sök även i namnfältet

Ämne: Nikotinet och blodkärlen - läs om hur det verkligen förhåller sig!
Skrivet av: bidevind
Tid: 2007-08-31 13:09:14

Det har i en tråd här intill diskuterats rökning och ämnesomsättning. Nikotinets påstått kärlsammandragande effekt har då kommit upp. Frågan är så viktig och är föremål för så mycket felaktiga föreställningar, och så mycket desinformation via folkhälsoinstitut, finansiering via hjärt-lungfonder, budskap på tobaksförpackningar och så vidare, att jag här tar upp ämnet i en ny tråd för att så många som möjligt ska få tillfälle att sätta sig in i hur det verkligen förhåller sig.

Alltså: Jag har tidigare visat dokumentation med exempel på att rökare har lägre frekvens av blodpropp än icke-rökare samt klarar sig bättre än icke-rökare efter medicinska ingrepp för att komma till rätta med förträngningar i hjärtats kranskärl.

Hur hänger detta ihop med nikotinets påstått kärlsammandragande effekt? Eller en eventuell ökad ämnesomsättning av nikotin? Svaret är att det inte gör det! Antirökrörelsen har på ett skamlöst sätt ljugit oss alla inklusive läkarkåren rakt upp i ansiktet i åratal, och sällan har väl en lögn gjort sådant intryck i folks medvetande som ljust denna. Det beror nog på att de bästa lögnerna innehåller ett korn av sanning, och det gör denna lögn.

Så här ligger det till:

Nikotinet har trots alla påståenden om motsatsen i själva verket en kärlutvidgande effekt. Se till exempel ”...Nicotin is actually a direct-acting vasodialtor (dilate = utvidga, uttänja, min anm.) when there is no innervation.” (Fewings JD et al. Brit J Pharmacol 1966;26:567-579; Mitolo Chiepa D Boll Soc Ital Biol Sper  1968;44:892-893).

Men – häng med nu – nikotinets påverkan på blodkärlen varierar beroende på var blodkärlen sitter i kroppen. Sitter de i händerna eller fötterna, där blodflödet oftast mäts därför att det är relativt enkelt att mäta där, har nikotinet en kärlsammandragande effekt. Det beror på att händerna och fötterna har en mycket specialiserad, temperaturreglerande funktion i människokroppen. Se  IC Roddie. Circulation to the skin and adipose tissue. In: Handbook of Physiology: The  Cardovasolar System III. The American Physiological Society. JT Sheperd, FM Abboud, eds. Oxford Univ Press 1983. Chapter 10 pp 285-317.) 

I publikationen ovan sägs bland annat följande: ”...Therefore considering vasomotor responses in the hand to be representative of those occuring in other tissues leads to false impressions of vasomotor regulation in the body.”

Vem har inte hört antirökrörelsens eviga tjat om att rökning gör huden rynkig i ansiktet och att den ”åldras i förtid”, som det står på tobaksförpackningarna. Struntprat! Har de mätt blodflödet där? Skulle inte tro det! Åtminstone om man skyller rynkorna på kärlsammandragning och eventuell åtföljande försämrad ämnesomsättning i blodkärlen i ansiktet bara för att det förhåller sig så i händer och fötter vid tobaksrökning, så kan det knappast bli mer fel. Snarare är det tvärt om, rökare har förmodligen ett bättre blodflöde i ansiktet på grund av en kärlutvidgande effekt där.

I det här sammanhanget kan det också vara lämpligt att avslöja antirökrörelsens malström av lögner om att rökning höjer blodtrycket (högt blodtryck anses vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar). De flesta studier som har gjorts redan på 1960-talet har pekat på att rökare i själva verket har något lägre blodtryck än icke-rökare Se (Larson PC, Silvette H. In: Tobacco Experimental and Clinical Studies. A Comprehensive Account of the World Literature. Baltimore: The Williams & Wilkins Co., 1971 pp. 81-83). Dessa studier har bekräftats av andra av senare datum.

Så kära vänner, ta det lugnt, förhåll er ytterligt skeptiska till massmedias bullshit om rökning - och tänd en cigarr emellanåt.

Keep on puffing
bidevind



Hela tråden

ÄmneTidSkrivet av
N Nikotinet och blodkärlen - läs om hur det verkligen förhåller sig!13:09 den 31 augusti 2007bidevind
      N Nikotinet och blodkärlen - läs om hur det verkligen förhåller sig!13:30 den 31 augusti 2007LGO
      N Nikotinet och blodkärlen - läs om hur det verkligen förhåller sig!16:06 den 31 augusti 2007David A
           N Nikotinet och blodkärlen - läs om hur det verkligen förhåller sig!17:00 den 31 augusti 2007bidevind