Logga
CIGARRPRAT

Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N

FAQ | Sök: Sök även i namnfältet

Ämne: Att välja sina slagfält
Skrivet av: bidevind
Tid: 2007-11-19 15:26:14

Bara några ord efter allt tumult och all ilska efter Hotellets beslut att inte tillåta cigarrökning i sitt tält. Hoppas de som främst vill ha lugn och ro här på siten har överseende med det.

Först några ord om så kallade offentliga lokaler.

En offentlig lokal, alltså en dit allmänheten har tillträde kan vara antingen offentligt ägd eller privatägd. I det förstnämnda fallet är det självklart och rimligt att valda politiker ytterst bestämmer över det som ska ske där. I det sistnämnda fallet, alltså den privatägda egendomen, är det lika självklart och rimligt att den privata ägaren bestämmer om vad som ska ske där.

I båda fallen måste naturligtvis gällande arbetsmiljölag, hygieniska krav och så vidare följas. Vad som nu skett och sker i stora delar av världen är att politiker och myndigheter sidsteppar sådana lagar och krav och konfiskerar ägarens beslutanderätt inomhus oavsett om arbetsmiljölagar och liknande är uppfyllda eller ej. Utomhus på egendomen finns den bestämmanderätt som normalt följer med ägande fortfarande kvar, men Sveriges riksdag har tydligt indikerat att den avser att undersöka möjligheten att ta bort eller beskära ägarens beslutanderätt även där (läs införa generella rökförbud lagstiftningsvägen även där).

Vad som nu skett på hotellet är inte konstigare än att ägaren har använt sig av sin beslutanderätt, låt vara för en undergrupp i gruppen rökare, men so what? Missförstå mig inte, jag begriper att detta vållar ilska. Men en anmälan av Hotellet till någon statlig institution i detta läge är inte rätt sätt. Detta är inte rätt terräng för att gå i försvarställning och utkämpa en strid! Tänk strategiskt. Det finns bättre terräng och bättre sätt att effektivt bekämpa dessa antis.

Vad vi rökare och andra som värdesätter den personliga friheten att själva få välja livsstil står inför är en instituionell integritetskris av väldiga proportioner på global nivå. Den som satt sig in folkhälsoetablissemangets och dess aldrig folkvalda byråkraters växande makt torde inte sväva i tvivelsmål om det.

Det finns dock möjligheter att effektivt slå tillbaka för den som blir alltmer trött på att vända den andra kinden till.

Ett par bra saker som många redan gör här på forumet och på 08Bolmers är att utlysa herfer på caféer och restauranger och träffas där ni känner er välkomna (vilket angenämt sätt att föra krig!). Tänk bara på vikten av att låta ägare/personal få veta att ni uppskattar de ansträngningar de gör för oss cigarrökare med flera rökare med infravärme, gasvärmare, jalusier, bekväma möbler, filtar och så vidare när det är kallt eller tjurigt väder. Det är förmodligen mycket effektivare än att anmäla och hålla på i efterhand om saker och ting går i baklås. Att träffas på herfer hemma är naturligtvis också ett (för cigarristen) trevligt vapen i kampen. Men låt gärna på olika sätt krögarnäringen med flera veta vad de går miste om när det bjuds tillfälle till det.

Tro för allt i världen inte att sådant här är ovesäntligt. Lita inte på vad massmedia skriver om "total succé" för rökförbud och hur omtyckta de är av alla, även många rökare. Det hör till formulär 1A att få rökarna att tro att det inte spelar någon roll vad de gör.

I Skottland, som har en av de mest drakoniska rökförbuden i världen och bistert klimat, sitter företrädare för pubnäringen i hastigt sammankallade krismöten med lokala politiker och dryftar den katastrofala nergången av pubbesök samtidigt som massmedia skriver om rökförbudens fantastiska framgångar.

För den som har bestämt sig för att inte sitta på händerna längre utan börja slåss för sina rättigheter finns råd för hur striden kan föras på ett så effektivt sätt som möjligt på till exempel FORCES INTERNATIONALS hemsida. Jag länkar till den del av råden som berör sådant som just har hänt på Hotellet, om någon händelsevis är intresserad om hur kampen då kan föras och har missat det när de varit inne på 08Bolmers.

www.forces.org/fight/files/pressure.htm
PUTTING THE PRESSURE ON THE HOSPITALITY INDUSTRY

Att välja alternativa inköpssätt för cigarrer (det finns även lagliga sådana vägar) kan naturligtvis också vara en del i kampen och en återhållande kraft mot skattehöjningar.

Ha det bra önskar
bidevind