Logga
CIGARRPRAT

Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N

FAQ | Sök: Sök även i namnfältet

Ämne: Till Jocke, andra likasinnade samt övriga intresserade
Skrivet av: bidevind
Tid: 2008-03-17 16:55:51

Jag vill be dig, Jocke, att inte slänga psykiatriliknande omdömen efter mig. Jag behöver dem inte. Just den om att rättfärdiga sitt eget tobaksbruk har rabiata tobakshatare försökt drämma i huvudet på mig många gånger. Förmodligen som ett led i den gamla vanliga härskarstrategin, det vill säga den del som handlar om att förlöjliga den man uppfattar som en motståndare och då få honom/henne att känna sig underlägsen. Mer sofistikerat än att kalla någon för idiot, kanske, men inte mindre effektivt om strategin går hem. Jag avstår i ditt fall från att spekulera i varför du öppnar ditt inlägg på  det sättet. Men jag måste ändå få säga att det var något nytt för mig att i den rådande kylan gentemot rökare  möta det beteendet hos en broder som jag förmodar själv njuter cigarr.

Om du som du säger, ”följt mig”, så har du också sett att jag mer sällan än ofta plockar upp en  handske som kastats här på forumet. Varför skulle jag göra det? Jag är för ett pluraliskt samhälle. Alla måste inte tänka och göra likadant. Det är rätten för oss alla att vara olika jag försvarar. Det är därför jag går ut så hårt mot den von oben-attityd som makthavarna visar mot medborgarna i ett ökande antal frågor. Det är helt ok att inte hålla med mig om att det är nödvändigt att försvara sig. Det är helt ok att luta sig tillbaka och njuta en cigarr i snöstormen istället. Men den dag, i en nära framtid, då socialen kanske ringer på din dörr, vill utreda vårdnadsrätten till ditt barn för att telningen kommit hem från skolan och ringt barnombudsmannen,  berättat att pappa röker cigarr på den inglasade balkongen - då kanske det inte finns någon hjälp att få. DÅ vill jag inte höra ett pip från visst håll.

Tyvärr tycks du ha missat mitt meddelande här på forumet  om att jag flyttat med det mesta av mitt skrivande till 08Bolmers (länk till dem hittar du i detta forums länksamling). De har en mer strukturerad uppbyggnad på siten som gör det lättare för den vetgirige att hitta referenser över tid. Där har jag lagt ingångar till hundratals om inte tusentals  referenser till vetenskapliga artiklar samt annat som berör hälsa-tobak. Jag tror nog att du kan finna intressanta resonemang om det mesta du efterfrågar i ditt inlägg och jag ber att få hänvisa dig dit. Där kan nog också din sjukvårdskollega, doktor Suck, finna svar på det mesta i sin femstegsraket. Vänligen, tipsa honom om det om du stöter ihop med honom. Det skulle bespara mig ett inlägg. Senast jag såg honom rusade han fram i korridorerna några våningar upp här i byggnaden.

Tyvärr tycks du också ha missat samtliga fakta och källhänvisningar från mig samt kanske också att jag vanligen försöker förse den som frågar efter fler med ytterligare hänvisningar (utom när det är uppebart att vederbörande är ute efter att provocera, inte diskutera). Det blir ju lätt lite otymplig och långt men jag ska gärna dra ett par av källhänvisningarna en gång till. Först dock några ord om överrepresentation och KOL eftersom du tar upp det.

KOL är inte så som många tror en enda sjukdom. Det är ett begrepp som innefattar dels sjukdomen lungemfysem, dels  bronkit, ett inflammatoriskt tillstånd i de nedre luftvägarna. Man kan ha det ena eller det andra, men vanligast lär vara båda på en gång, och diagnosticeras med KOL. Det hade varit klädsamt om du inte bara omnämnt undantag som enzymbristen och ett antal gruvarbetare. Bronkit anses, till skillnad från lungemfysem ha ett stort antal, kanske hundratals tänkbara inflammatoriska orsaker såsom kall luft, allergier, alkohol. Cigarett(?)rökning är bara en av alla dessa faktorer. Det krävs ingen Einstein för att inse att buntar man ihop dessa två sjukdomar under ett begrepp, kallar det för en enda sjukdom, så som många gör, och därtill radar upp tusentals drabbade rökare, så har man inte precis bidragit till att skingra dimridåerna som omger riskerna med rökning. De uppgifter som jag har om den procentuella andelen rökare som drabbas av KOL är 15 procent, inte en tredjedel som du anger för femtioåriga rökare, vilken uppgift som är den korrekta har jag inte fördjupat mig i.

Kort beträffande gift: Gift är ett ämne som i viss koncentration skadar eller dödar organismen. Gift i en sorts strikt biologisk bemärkelse utmynnar måhända i ett något annorlunda resonemang där ett ämne kan skada eller förstöra cellernas funktion. Men det blir i mitt tycke en lek med ord om cellfunktionen av någon anledning redan är störd och ett därefter tillfört ämne i viss dos under viss tid påverkar cellen och återställer cellfunktionen mer eller mindre till det normala. Kalla alla sådana ämnen i alla situationer och doser för gift om du vill – med eller utan biverkningar. Jag gör det inte och det är jag nog inte ensam om.

Här kommer så enligt ditt önskemål några fakta med källhänvisningar i repris:

Rökare har i genomsnitt inte högre blodtryck än icke-rökare, de har lägre. Det visar en omfattande genomgång av facklitteraturen redan på 1960-talet. Se (Larson PC, Silvette H. In: Tobacco Experimental and Clinical Studies. A Comprehensive Account of the World Literature. Baltimore: The Williams & Wilkins Co., 1971 pp. 81-83).

Ditt påstående att nikotinet på grund av en blodtryckshöjande effekt skulle utgöra en stark negativ faktor i nikotinets förmodat skyddande effekt mot alzheimers förefaller därför sakna grund.

Och vidare:

Nikotinet har trots påståenden om motsatsen i själva verket en kärlutvidgande effekt. Se till exempel ”...Nicotin is actually a direct-acting vasodialtor (dilate = utvidga, uttänja, min anm.) when there is no innervation.” (Fewings JD et al. Brit J Pharmacol 1966;26:567-579; Mitolo Chiepa D Boll Soc Ital Biol Sper  1968;44:892-893). 

Och vidare:

Nikotinets påverkan på blodkärlen varierar beroende på var blodkärlen sitter i kroppen. Sitter de i händerna eller fötterna, där blodflödet oftast mäts därför att det är relativt enkelt att mäta där, har nikotinet en kärlsammandragande effekt. Det beror på att händerna och fötterna har en mycket specialiserad, temperaturreglerande funktion i människokroppen. Se  IC Roddie. Circulation to the skin and adipose tissue. In: Handbook of Physiology: The  Cardovasolar System III. The American Physiological Society. JT Sheperd, FM Abboud, eds. Oxford Univ Press 1983. Chapter 10 pp 285-317.).

Vidare skriver du beträffande de neurologiska sjukdomarna att “den effekt en cigarett kan få på nämnda sjukdomar är mycket liten och kortvarig”.

Vem röker en enda cigarett? Den som provar på, tycker det smakar illa och aldrig röker mer. En sådan person är praktiskt taget varken en rökare eller ex-rökare.

Är dosen däremot den rätta och exponeringstiden tillräcklig finns det en del som talar till nikotinets fördel. Exempelvis en svensk undersökning pekar på att både rökare och före detta rökare har mindre risk för att utveckla parkinsons sjukdom än icke-rökare. Risken att insjukna förefaller minska med antalet (fler) rökta cigaretter per vecka. Länk (ej tidigare angiven här) till databasen och undersökningen: www.data-yard.net/10y1/parkinsons.htm

Slutligen. Beroende per definition är tvärt emot vad du säger väldigt otydligt. Länk (ej tidigare angiven här) till ett resonemang i ämnet som kanske kan bringa lite ljus över frågan. Dokumentet är på 58 sidor inklusive referenser. Den som vill skaffa sig en snabb överblick över problemet går lämpligen till ”Conclusions” på sid 21: www.forces.org/evidence/download/nicotine_addiction.pdf



Hela tråden

ÄmneTidSkrivet av
N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)15:16 den 12 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
      N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)15:49 den 12 mars 2008RockHolger
           N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)17:01 den 12 mars 2008Jocke
                N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)17:17 den 12 mars 2008RockHolger
                     N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)17:47 den 12 mars 2008Jocke
                          N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)18:17 den 12 mars 2008RockHolger
                               N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)20:40 den 12 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
      N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)19:14 den 12 mars 2008bidevind
           N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)20:48 den 12 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
                N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)09:02 den 13 mars 2008bidevind
           N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)12:56 den 15 mars 2008suck....
                N Dubbelsuck14:22 den 15 mars 2008bidevind
                     N Dubbelsuck14:53 den 15 mars 2008suck....
                          N Trippelsuck15:51 den 15 mars 2008bidevind
                               N Trippelsuck16:52 den 15 mars 2008RockHolger
                                    N Trippelsuck17:19 den 15 mars 2008suck....
                                    N Trippelsuck18:02 den 15 mars 2008Xnarpom
                               N Trippelsuck17:17 den 15 mars 2008suck....
                                    N Trippelsuck19:24 den 15 mars 2008bidevind
                                         N Trippelsuck17:42 den 16 mars 2008suck....
                                              N Trippelsuck19:50 den 16 mars 2008Daniel P
                                              N Gifter i tobak12:33 den 17 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
                                                   N Gifter i tobak12:38 den 17 mars 2008RockHolger
                                                        N Gifter i tobak12:57 den 17 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
                                                             N Gifter i tobak13:08 den 17 mars 2008RockHolger
                N Ett bra sätt att sänka sin trovärdighet som debattör10:24 den 16 mars 2008nisse62
      N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin09:18 den 13 mars 2008Xnarpom
           N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin19:14 den 15 mars 2008Jocke
                N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin19:58 den 15 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
                     N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin20:24 den 15 mars 2008Xnarpom
                          N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin20:44 den 15 mars 2008Jocke
                               N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin20:57 den 15 mars 2008Xnarpom
                                    N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin21:02 den 15 mars 2008Jocke
                               N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin21:52 den 15 mars 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)
                                    N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin21:57 den 15 mars 2008Xnarpom
                               N Intressanta uppgifter men irrelevanta i sammanhanget.10:15 den 16 mars 2008nisse62
                                    N Intressanta uppgifter men irrelevanta i sammanhanget.12:22 den 16 mars 2008Jocke
                N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin21:13 den 15 mars 2008bidevind
                     N Cigarrer - nästan lika farligt som amfetamin22:38 den 15 mars 2008Jocke
                          N Till Jocke, andra likasinnade samt övriga intresserade16:55 den 17 mars 2008bidevind
                               N Till Jocke, andra likasinnade samt övriga intresserade09:08 den 19 mars 2008Jocke
                                    N Till Jocke, andra likasinnade samt övriga intresserade22:10 den 19 mars 2008bidevind
      N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)11:47 den 2 april 2008Lerkot
           N Världens 20 farligaste droger (slightly OT)13:14 den 2 april 2008Peter (Hällingsjö Herfing Militia)